“Кір - заразний і небезпечний”

Як зазначає міністерство хорони здоров'я було зафіксовано 43 випадки захворювання на кір за вісім місяців 2023 року (із них 21 – це діти до 17 років). В аналогічному періоді минулого року їх було шість. Водночас за весь 2022 рік було зареєстровано 11 випадків. Такі дані наводить Центр громадського здоров’я.

Цьогоріч випадки кору зафіксовані в 11 регіонах: у Тернопільській області – 11 випадків, у Хмельницькій області та м. Києві – по 6, у Львівській області – 5, у Вінницькій, Волинській та Харківській областях – по 3, у Київській та Рівненській областях – по 2, у Закарпатській та Чернігівській області – по 1.

Період від інфікування до появи симптомів (інкубаційний період) становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання: висока температура, нежить, сухий кашель, діарея та блювання. Людина також може мати головний біль, збільшення лімфовузлів, запалення слизових оболонок очей (сльозотечу, світлобоязнь, гнійні виділення). На четвертий-п’ятий дні хвороби з’являється червоний висип — спочатку на шкірі голови й обличчя, а згодом – по всьому тілі. Хвороба може тривати чотири тижні і довше.

Проте кір може мати і ще більш тяжкий перебіг. Серед його ускладнень – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть.

Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 – діти). Але такі спалахи циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років, тож Україна – під ризиком нового спалаху. Причина – низький рівень охоплення щепленнями, адже для формування колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби.

Де можна вакцинувати дитину проти кору

Вакцинуватися можна:

1. У свого сімейного лікаря.

2. У будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги та амбулаторіях. У деяких регіональних центрах та великих містах можна також щепитися у дитячих точках ЮНІСЕФ «Спільно».

3. Організовані дитячі колективи, віддалені громади, в яких немає пунктів щеплень, а також батьки маломобільних дітей можуть викликати мобільну бригаду для вакцинації дітей проти кору, краснухи та паротиту до себе.

Дізнатися адресу найближчого пункту щеплення можна у контакт-центрі МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Якщо ви хочете викликати мобільну бригаду додому, до закладу освіти або до віддаленої громади, зателефонуйте до контакт-центру МОЗ, там ви можете дізнатися контакти регіонального координатора з вакцинації, зв’язатися з ним та залишити заявку на приїзд бригади з вакцинації.

Для дітей до 18 років вакцинація проти кору в Україні є гарантованою державою, тобто безоплатною.

Кiлькiсть переглядiв: 18